In de omgeving van ‘Belmonde’ is genoeg te doen en beleven. U zou heel wat missen als u niet een of meerdere fiets- en/of wandelroutes zou uitproberen! U fietst of wandelt dan bijvoorbeeld langs de meanderende Vecht. Of u geniet van het uitzicht op de heidevelden, verbaast u over de prachtige zandvlakte die, heel toepasselijk ‘Sahara’ is genoemd.
Verstokte wandelaars komen zeker niet te kort! U kent uiteraard het beroemde Pieterpad. Misschien vindt u het aantrekkelijk een of twee gedeelten van dit pad te lopen. Dat kan. Kijk maar 's op: https://www.wndl.nl/route/pieterpad-etappe-9-hardenberg-ommen/ en https://www.wndl.nl/route/pieterpad-etappe-10-ommen-hellendoorn/)
Outdoor Ommen: actie aan de Regge. Stel je eens voor, je bent op één van de mooiste plekjes in het Vechtdal. De zon schijnt volop, de wind waait zachtjes langs je gezicht en op de achtergrond kabbelt het water van de Regge rustig voort. Je wandelt door de poort van Outdoor Ommen en voordat je het weet sta je oog in oog met een indrukwekkend houten klimpark. Een klimpark dat je eigenlijk een adventurepark moet noemen, want avontuur biedt dit imposante bouwwerk zeker. Durf jij deze klimuitdaging aan?
Even bijkomen op het water
Heb jij genoeg actie beleefd en wil je graag even bijkomen? Huur dan een kano, kajak of supboard en verken de prachtige Regge. Outdoor Ommen ligt aan de oever van deze meanderende rivier en de locatie leent zich dan ook perfect als startpunt voor jouw vaartocht. De Regge is in de laatste jaren compleet gerenoveerd. Aan de hand van de kaarten van vroeger is de rivier in ere hersteld. Compleet met meanders en rustige strandjes waar je kan aanleggen. De rivier is nergens dieper dan 1,5 meter en er staat geen sterke stroming. Zo geniet je veilig van de complete rust midden in de geweldige natuur van het Vechtdal.
Hardenberg
Genieten van ongeschonden natuur en karakteristieke boerderijen. Een nieuwe garderobe uitzoeken in het moderne winkelcentrum. Met een kano de Vecht afvaren, wandelen langs historische paden of meegaan in het feestgedruis in de Klepperstad. Of breng een bezoekje aan het naastgelegen Gramsbergen met een pittoreske binnenstad en mooie in oude stijl gerestaureerde huizen. In de gemeente Hardenberg kan het allemaal.
Het afwisselende landschap op de grens tussen het Vechtdal en Reestdal leent zich uitstekend voor een ontdekkingstocht. Per fiets, step, al wandelend of bijvoorbeeld met de kano. (https://www.vechtdaloverijssel.nl/steden-dorpen/hardenberg/)
Dalfsen
De markante Blauwe Bogenbrug geeft toegang tot het gezellige dorp Dalfsen. Een dorp dat met zijn ligging aan de Vecht vertier biedt voor jong en oud. Het centrum met zijn monumentale panden en kleine straatjes is zeker een bezoekje waard. Gewoon om lekker ongedwongen te winkelen of te genieten van historische panden. Zomers kun je hier de bloemetjes buiten zetten tijdens de evenementen of lekker slenteren langs de braderieën en markten. Er is een nieuw veerpontje in de vaart. Het pontje verbindt de Stokte met Hessum, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor leuke wandelroutes. Het pontje is een elektrisch zelfbedieningsveerpontje. (https://www.vechtdaloverijssel.nl/steden-dorpen/dalfsen/)
Gramsbergen
Gramsbergen is van oorsprong een vestingstadje met in het midden een burcht. In vroegere tijden was Gramsbergen belangrijk door haar ligging aan de Vecht. Het heeft een pittoreske binnenstad, met mooie in oude stijl gerestaureerde huizen. Dit samen met nauwe straatjes en de ouderwetse straatlantaarns geven Gramsbergen een nostalgische aanblik. Je waant je met een beetje fantasie eeuwen terug in de tijd. Midden in het centrum vind je een museum waar de geschiedenis van de omgeving wordt toegelicht: Het Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal. Hier bevindt zich tevens het Tourist Info. (https://www.vechtdaloverijssel.nl/steden-dorpen/gramsbergen/)
Vilsteren
Landgoed Vilsteren voldoet voor 100% aan de hiervoor genoemde omschrijving van een landgoed. Daarnaast is landgoeddorp Vilsteren uniek omdat vrijwel het hele dorp op het ruim 1.050 hectare grote landgoed ligt. Landgoed Vilsteren is geen openluchtmuseum, maar een levend landschap met daarop een levende gemeenschap die beiden meegaan met hun tijd. Huizen en boerderijen die op het landgoed staan zijn te herkennen aan de donkergroen-lichtgele luiken, en het wapen van de familie Van Vilsteren. Er zijn verschillende manieren op zelf van de schoonheid, de rust, de natuur en de cultuurhistorie te genieten, zoals wandelen, fietsen, kamperen op het natuurkampeerterrein en een bezoek aan de molen en het landgoedcentrum. Kom snel een kijkje nemen! (https://www.vechtdaloverijssel.nl/steden-dorpen/vilsteren/)
Vechtdal
In het Overijssels Vechtdal zijn bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Denk aan heide, zandverstuivingen, bossen, vennetjes en natuurlijk de rivier de Vecht. Maar dit gebied heeft meer bezienswaardigheden.
In het Vechtdal kun je nog lekker struinen, heerlijk wandelen en veel ontdekken. Wat tegenwoordig bijzonder is in ons aangeharkte land. De gemeenten die bij het Overijsselse Vechtdal horen zijn Hardenberg met het mooie Reestdal, Ommen, Reggedal, Dalfsen en Zwolle. Hier vind je ook plaatsjes zoals Rheeze, Beerze en Vilsteren. Het is tevens onderdeel van het beroemde Pieterpad.
De rivier de Vecht
Een rivier van regenwater, heb je daar ooit van gehoord? Deze bijzondere rivier begint in Duitsland en vervolgt zijn weg ruim 60 kilometer door Nederland tot hij eindigt bij de stad Zwolle. De lokale bewoners praten liefkozend over hun rivier, waar ze al eeuwenlang mee samen leven.
De rivier kent een lang verleden. Door de eeuwen heen veranderde het pad van de rivier keer op keer. In de laatste 100 jaar werd hij gekanaliseerd om het overtollige water snel af te kunnen vervoeren. Veel dieren verdwenen, net als de schoonheid van het gebied. Maar dat is aan het veranderen.
De laatste jaren krijgt de rivier weer een groot deel van zijn vrijheid terug. Op diverse plaatsen meandert de rivier weer door het landschap. Met rondom de slingerende rivier opvallend ruige natuur. Met veel wilde bloemen en bijzondere struiken als jeneverbes en sleedoorn. En veel dieren zijn terug, met een unieke rol voor de gele weidemier.
Verschil Utrechtse Vecht en Overijsselse Vecht
Je vindt de Vecht twee keer in Nederland, hetgeen enigszins verwarrend is. De Vecht bij Utrecht staat niet in verbinding met de Overijsselse Vecht. Mede daarom wordt de Utrechtse Vecht ook wel Stichtse Vecht genoemd. Deze Vecht begint bij de Weerdsluis in de stad Utrecht en mondt zo'n 42 kilometer verder uit in het IJsselmeer bij Muiden.
Vechtdalpad (86,7 km)
Het Vechtdalpad is een lange afstandswandeling waarbij u het ontstaan van het Vechtdal kunt ontdekken. Vanuit Zwolle loop je onder meer naar de Vechterweerd, het waterwingebied langs de Vecht. U komt Havezate Den Berg tegen, het kunstwerk ‘de Zwevende Kei’, landgoed Vilsteren, Beerze en uitkijktoren De Stokte. U kunt deze wandelroute in vier dagen lopen, al kan vijf ook natuurlijk. (Zie: https://www.wandelmagazine.nu/het-vechtdalpad-de-mooiste-meerdaagse-wandelroute-van-nederland/
Junner Koeland: Op pad met de boswachter
Het Junner Koeland kunt u zelf ontdekken, maar met de boswachter kun je echt het gebied in trekken. Sommige gedeeltes zijn voor wandelaars afgesloten om de dieren rust te geven. Van de boswachter leer je veel over het landschap, bomen en planten en alles wat er verder leeft. De beste manier om dit natuurgebied te ontdekken is te voet. Waarbij u kans hebt om veel vogels, waaronder roofvogels te spotten. Maar ook ree, haas en konijn. En van de boswachter te vernemen waarom het bijzonder hobbelige landschap te danken is aan de gele weidemier. (Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Junner_Koeland)
Bushcraft excursie
Martin Overweg is eigenaar van Natuurkampeerterrein de Klashorst en houdt ervan om te overleven in de natuur. Maar daar is kennis voor nodig. Dit heet bushcraft, oftewel kennis van de natuur. Martin heeft zelf diverse overlevingscursussen gevolgd, in binnen- en buitenland.
Hij laat zien dat er van alles groeit en bloeit in ons land. En dan vooral ook hoe u het kunt gebruiken. Om te eten, drinken en meer. Maar ook voor het maken van vuur bijvoorbeeld. Zodat u zich kunt warmen, een maaltijd kunt maken en meer. Maar ook hoe u in de natuur kunt overnachten, zelfs als het regent of koud is. Bijzonder is ook dat u leert om geen sporen achter te laten. Het bos ziet er na vertrek weer uit alsof er niemand is geweest.
(Zie: https://www.droomplekken.nl/nederland/bushcraft-excursie/)
Boswachterspad Arriër-Esch
Er zijn talloze wandelroutes, van enkele kilometers tot meerdere kilometers. Volgens kenners is het Boswachterspad Arriër-Esch een van de mooiste wandelpaden. Deze uitgezette route laat goed de wisselende landschappen van de Overijsselse Vecht zien. U wandelt onder andere over zandverstuivingen met jeneverbes. In het voorjaar kunt u hier verschillende soorten weidevogels spotten, terwijl in juli de zeldzame steenanjer bloeit. Deze plant wordt in deze regio liefkozend Vechtanjer genoemd.
(Zie ook: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/vechtdal/boswachterspad-arrier-esch)
Koesafari bij Erve Vechtdal
Weet u wat een koesafari is? Het is een excursie naar een van de meest bekende dieren in ons land: de koe. Maar dan wel naar het brandrode rund, een bedreigd Nederlands ras. Op een tractor gaat u met de boerin op bezoek bij de koeien. Onderweg krijgt u uitgebreid uitleg over de dieren: U gaat op visite bij ‘Simone en haar kudde’.|
Zij, Simone Koggel dus, heeft ruim 100 dieren. Erve Vechtdal ligt aan één van de mooiste plekjes van de Overijsselse Vecht. Het ligt fraai verscholen achter een eeuwenoud bos. Deze Koesafari is nog steeds de enige in Nederland. In de horeca kunt u ondermeer koeienvlaai krijgen, maar dan met lokale vruchten. Erve Vechtdal is per auto, te voet, per fiets en per pont bereikbaar.
Adres: Larinkmars 4, Ommen (Meer informatie: koesafari.nl)
Rheezermaten
In natuurreservaat Rheezermaten kunt u zien hoe het natuurlijke landschap meer en meer terug keert. Hier slingert de Overijsselse Vecht weer door het landschap zoals vroeger. Op diverse plaatsen zie je natuurvriendelijke oevers waar veel leven te zien is.
Het natuurgebied is in handen van Staatsbosbeheer en ligt bij het esdorp Rheeze. Er zijn diverse uitkijkpunten. Door Rheezermaten loopt ook het steeds populairder wordende Vechtdalpad.
Kunst langs de Vecht
Als je langs de Vecht loopt, fietst of met de auto rijdt komt u ze vanzelf tegen. Tussen Zwolle en Nordheim (Duitsland) staan in totaal 75 kunstwerken van nationale en internationale beeldend- kunstenaars. Volgens kenners is de Vecht daarmee één van de grootste openluchtmusea ter wereld. De meeste kunstwerken zijn 24 uur per dag te zien.
Thee&koffiehuis 'de Rheezerkamer'
De Rheezerkamer is een theehuis, koffiehuis en bed and breakfast aan een historische brink in Rheeze. De monumentale boerderij wordt omringd door hoge bomen, waardoor het lijkt alsof de tijd hier stil staat. Het is een heerlijke plek voor een stop op je reis door het Vechtdal. (Meer informatie: https://derheezerkamer.nl/)